Tornar Olga Pérez Molina

L’Olga és guatemalenca, té formació de base antropòloga i un màster en antropologia social, així com una dilatada experiència en l’àmbit dels moviments socials de Centreamèrica.

Des de l’any 1982 fins l’actualitat és investigadora i docent d’ Antropologia económica i Teoría del Campesinado de la Universidad de San Carlos a Guatemala, on l’any 2006 va rebre el premi a la excel·lència acadèmica del professor universitari. En aquest mateix centre ha exercit diversos càrrecs, entre els quals destaquen la coordinació de la revista Perspectiva de la Direcció General d’Extensió Universitària, la coordinació de la llicenciatura d’antropologia o la representació docent al consell directiu de l’escola d’història, entre moltes altres. Entre les seves tasques cal subratllar també la coordinació del programa Guatemala Hoy, una instància acadèmica multisectorial de Mèxic i Guatemala en suport al procés de pau. També ha coordinat el programa centreamericà de suport docent al Consejo Superior de Universidades de Centroamérica entre 1988 i 1992.

L’experiència de l’Olga en el camp dels moviments socials guatemaltencs és tan extensa que resulta impossible de desglossar per complet aquí. Entre alguns dels càrrecs que ha dut a terme cal destacar la seva participació al Comitè Pro Premi Nobel a Rigoberta Menchú Tum, a la Coordinadora Nacional 500 años de Resistència Indígena Negra i Popular, a la coordinadora en suport al procés de pau, al grup consultiu que formulà les propostes sobre el procés de reconstrucció nacional en el marc dels acords de pau, a la comissió especial d’incorporació d’excombatents a la vida política legal o la seva presidència de la Fundación Iniciativa Civil para la Democracia.

Com a investigadora cal destacar la seva tasca en la coordinació del programa sobre la qüestió ètniconacional a Guatemala en el marc d’un programa llatinoamericà coordinat pel Centre d’Estudis Llatinoamericans de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (1988-1991).

Al llarg de la seva carrera, l’Olga ha estat promotora, autora i coautora de diverses publicacions, articles i investigacions en l’àmbit universitari i social sobre temes relacionats amb l’antropologia i l’etnicitat. Actualment col·labora com a experta local d’AVALUEM, anàlisi i desenvolupament.


AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623

nuriacamps@avaluem.cat | avaluem@avaluem.cat