2007
La majoria de la població de Mauritània depèn econòmicament de l’agricultura i la ramaderia i molts, tant nòmades com camperols, s’han vist obligats a emigrar a les ciutats des que a la dècada dels 70 i 80 del segle passat es van accentuar els processos de sequera al Sahel. Per molts pobles de l’interior, com Bouanzé, disposar d’aigua és una qüestió vital que incideix directament en quedar-s’hi o emigrar. Bouanzé és un poblat situat al sud de Mauritània, capçalera de la regió Guidimakha, i consta aproximadament d’uns 10.000 habitants que són majoritàriament de l’ètnia Soniké.
Un grup de joves intel·lectuals del poble va crear l’any 1975 l’Association des Frères Unis de Bouanzé (AFUB) per promoure el desenvolupament de la localitat. Actualment tenen entre els seus socis uns 400 homes d’origen de Bouanzé que viuen a Estat espanyol, França, Holanda, Bèlgica i Portugal, entre altres.
El projecte per proveir d’aigua potable els habitants de Bouanzé va néixer als anys 80. L’AFUB havia finançat estudis previs i tècnics per sondejar la zona en recerca d’aigua, però el projecte es va poder realitzar només a partir del moment en què un grup d’emigrants de Bouanzé que vivien a Catalunya es va adreçar a Santa Perpètua Solidària buscant el finançament per l’obra. Des d’aleshores ençà, s’ha iniciat un procés dinàmic de cooperació per realitzar projectes de manera compartida entre els immigrants mauritans i la ONGD local.
El projecte avaluat consistia en la perforació d’un pou profund, en la construcció d’una xarxa d’aigua amb 15 punts d’abastiment, en la gestió de l’aigua potable per un comitè de gestió integrat per 15 persones, així com en realizar activitats de sensibilització a Santa Perpètua de Mogoda. L’execució d’aquest projecte va donar lloc, al seu torn, al naixement d’un altre: el de transformar l’hort del municipi en explotació agrícola i promoure la cooperativa agrícola de les dones.
AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623