2009
Amazic és el nom dels pobladors originaris del nord d’Àfrica. La presència del Poble Amazic s’estén, de manera discontínua, des de l’oceà Atlàntic fins a l’oest d’Egipte, en un conjunt de territoris anomenats Tamazgha. Sovint coneixem aquesta zona com el Magrib, perquè aquest fou el nom que la colonització àrab va donar a aquesta zona occidental dels dominis àrabs. La seva història ha patit conquestes romanes, àrabs, europees, etc, fet que ha comportat que avui dia la Tamazgha sigui un territori fragmentat en diferents estats. Es calcula que a l’actualitat la població amaziga suma més de vint milions de persones. La seva llengua, l’amazic, s’ha mantingut fins els nostres dies, moment en el qual comença a tenir un ús escrit important, tot i ser fins fa poc una llengua principalment oral.
A Catalunya es calcula que el 80% de la població magrebina és d’origen amazic, fet que situa la llengua amaziga com la tercera més parlada al nostre territori, després del català i del castellà. Fruit d’aquesta realitat migratòria al territori català i del reconeixement mutu entre els dos pobles, el Parlament de Catalunya va aprovar la resolució 1197/VI de 6 de març de 2002, per donar suport a la identitat, la llengua i la cultura del poble Amazic.
La Casa Amaziga de Catalunya (CAC) neix per iniciativa d’un conjunt d’entitats amazigues catalanes i compta amb el suport de la Secretaria per la Immigració i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya (ACCD), així com de nombroses entitats entre les quals des d’AVALUEM s’ha fet un procés d’acompanyament en la creació de la CAC.
L’objectiu de la CAC és ser un espai de promoció de la cultura i la llengua amaziga i també centre de trobada i intercanvi entre la ciutadania amaziga i la catalana. Per això, entre les activitats previstes per la CAC hi ha l’organització de cursos de llengua amaziga, la creació d’un centre de documentació, la creació de materials de sensibilització, l’organització d’estades d’intercanvi, orientació i associació dels residents amazics, formació en codesenvolupament i la promoció de relacions interculturals i l’establiment de relacions bilaterals entre Catalunya i Tamazgha.
La tasca recolzada ha estat:
AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623