Tornar Col·lecció de Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana

Bones Pràctiques 1

Construcció d’un pou per a l’abastiment d’aigua a Bouanzé (Mauritània)
Organisme que encarrega la proposta:
Santa Perpètua Solidària
Període del projecte:
2004-2006
Import del projecte:
110.867 €
Institucions executores:
Santa Perpètua Solidària, Association des Frères Unis de Bouanzé (AFUB), Comitè de gestió d’aigua de Bouanzé
Institucions cooperants:
Fons Català de Cooperació al Desenvolupament (FCCD), Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD)
Període avaluat:
2004 - 2006
Autors de l'informe:
Núria Camps i Vidal, Andrea Feix-Ruf i Papa Sow
Elaboració del text de bona pràctica:
Núria Camps i Vidal i Marta Ramoneda i Anglés

La cooperació descentralitzada, local i no governamental, en els darrers 20 anys ha experimentat un fort creixement. Aquest fet ha comportant l’impuls d’un model de cooperació que ha hagut de construir-se a si mateix, en el qual sovint ha donat més importància a l’acció que la reflexió.

Pensem que, esgotada ja una primera etapa de creixement centrada en l’acció, cal avançar cap a una segona etapa de reflexió i especialització que prioritzi els esforços en l’avaluació i en l’aplicació pràctica de les lliçons apreses, assumint el repte d’avaluar per transformar.

En aquesta etapa la cooperació pot guanyar interès perquè pot desplegar tot el seu potencial i la seva especificitat. I és que l’àmbit local i territorial (comunitat, municipi, comarca, departament, comunitat autònoma, país) és el millor escenari on impulsar iniciatives de desenvolupament, de participació i de gestió, on a través de polítiques públiques orientades a promoure la inclusió social i l’equitat s’impulsin nous models de desenvolupament.

Perquè cal dir amb rotunditat que només si som capaços d’impulsar una cooperació de qualitat i alhora compromesa amb el desenvolupament endogen dels països del Sud podem contribuir eficaçment a l’acompanyament de processos transformadors.

En concret, en aquest primer número de la col·lecció de bones pràctiques volem presentar-vos una iniciativa de codesenvolupament.

El codesenvolupament és una iniciativa que aplega molts actors de la cooperació descentralitzada i local catalana i que és, en sí mateixa, una proposta innovadora de relacions Nord/Sud. En concret, pel que fa a la iniciativa que us presentem, Implantació d’un pou d’aigua potable a la localitat de Bouanzé (Mauritània), que impulsa Santa Perpètua Solidària amb el suport de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, en el marc del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, és una molt bona pràctica de coparticipació d’actors i per donar respostes col·lectives a la manca d’aigua potable a l’Àfrica Sudsaharianna.

D’una banda aquí a Catalunya treballen colze a colze tant l’Ajuntament del municipi, com l’entitat no governamental local SANTA PERPÈTUA SOLIDÀRIA en la qual participa el teixit associatiu local i en la qual, cada dia més, s’apleguen també els nous ciutadans vinguts d’altres països del Sud i que duen propostes de cooperació innovadores i participatives.

D’altra banda a Mauritània, en concret a Bouanze, el Poble Soninké està organitzat i continua uns lligams molts forts amb la seva diàspora europea, i a través d’aquesta xarxa a pogut teixir vincles de solidaritat amb Catalunya.

Núria Camps i Vidal
Directora d’AVALUEM

Descarregar PDF

AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623

nuriacamps@avaluem.cat | avaluem@avaluem.cat