Tornar Col·lecció de Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana

Bones Pràctiques 10

Institut rural agropecuari “Tres de Marzo, Ternura de los Pueblos” San Bartolo Quilalí (Nicaragua)
Organisme que encarrega l'avaluació:
Ajuntament de Salt, Comissió d’Agermanament Salt x Quilalí i Diputació de Girona
Institucions executores:
Comissió d’Agermanament Salt x Quilalí i Comité de Hermanamiento Quilalí x Salt
Institucions cooperants:
Ajuntament de Salt i ACCD
Període avaluat:
1996 – 2011
Autores de l'informe:
Núria Camps, Imma Bartrina i Andrea Feix-Ruf
Elaboració del text de bona pràctica:
Marta Ramoneda

Enguany, es compleixen 20 anys de l’Agermanament entre Salt (Catalunya) i Quilalí (Nicaragua) i per això s’ha avaluat quina ha estat la trajectòria de l’agermanament, quin és el camí conjunt recorregut, quin és el grau de participació i quins són els impactes assolits en les iniciatives i projectes endegats en aquests anys. En un moment com l’actual, és cada cop més necessari avaluar amb transparència totes les polítiques públiques, i per això pensem que esdevé un bon exemple a seguir i un indicador del grau de compromís solidari de la Comissió d’Agermanament Salt Quilalí.

Des de bon començament l’agermanament va tenir la voluntat de treballar per impulsar una model de solidaritat participativa que optés per contribuir a dotar-se d’instruments per combatre la pobresa i les desigualtats d’oportunitats especialment a les comunitats rurals de Quilalí, concretament a San Bartolo, per ser les que patien més directament la manca d’accés als serveis bàsics essencials. Per això el 1996 els alcaldes de Salt i Quilalí, junt també amb la UdG signen un acord per redactar un Pla de Desenvolupament Integral per Quilalí.

En aquest marc les iniciatives de solidaritat dibuixades disposarien d’una visió no assistencialista sinó transformadora i és per això els projectes que s’impulsaren contribuïren a tres línies coincidents: l’enfortiment de capacitats organitzatives i productives (a través del suport a l’impuls de la cooperativa UGAQ) , a l’enfortiment de capacitats formatives (a través de la creació de l’Institut Rural a San Bartolo amb la voluntat de facilitar l’accés a una educació secundària de qualitat local que contribuís a potenciar una joventut formada que no hagués de emigrar per sortir-se’n) i una tercera línia de suport en millores sanitàries (a través de la Casa Materna i la Farmàcia popular com a àmbits concrets de primera necessitat per fer accessible l’atenció farmacològica i l’atenció a les embarassades de comunitats rurals i reduir sensiblement la mortalitat materno infantil).

Al llarg d’aquests anys, són moltes les brigades de saltencs i saltenques (uns 200) que han participat activament en l’agermanament, alguns han estat professors cooperants als primers cursos de l’institut i han col·laborat activament ha fer créixer aquesta solidaritat participativa de poble a poble. Recíprocament a Quilalí, la Comisión de Hermanamiento Quilalí-Salt han estat els interlocutors i junt amb la Comissió d’Agermanament Salt Quilalí han contribuït a fer créixer en ambdós municipis els valors de la solidaritat i la cooperació entre els pobles per tal de promoure al Nord i al Sud un món més just i solidari.

20 anys després, a Quilalí totes les iniciatives segueixen en funcionament, molt majoritàriament de forma sostenible amb recursos propis nicaragüencs, especialment l’institut que ara ja és públic i la cooperativa que ha esdevingut un dels importants motors de desenvolupament del territori. Al municipi, socialment, són ben visibles els positius impactes per la presència de joves (nois i noies) formats que actualment estan en àmbits de responsabilitat tant com a professors dels propi institut, com a responsables de la cooperativa UGAQ tant en les àrees de compres, d’impuls de millores productives, de l’àrea de crèdits, en l’impuls de cooperatives de dones, i també els veiem ocupant càrrecs tècnics com a responsables locals dels ministeris de medi ambient i d’agricultura.

Ara, vist en perspectiva i en el marc dels 38 agermanaments-cooperació de municipis de Catalunya i Nicaragua, la trajectòria solidària de Salt-Quilalí suposen una bona pràctica de cooperació municipal que uneixen pobles geogràficament molt distants però que han volgut fer efectiu un acostament solidari i de suport mutu. Desitgem que aquesta publicació, on es recull la sistematització del procés dels 20 anys d’agermanament contribueixi a difondre la experiència, a donar-la a conèixer a tota la ciutadania dels dos municipis, i alhora aporti dades i reflexions que orientin la continuïtat del procés, tot adaptant-lo als nous reptes de futur que tenim plantejats.

Núria Camps i Vidal
Directora d’AVALUEM

Imma Bartrina
Tècnica a AVALUEM, brigadista a l’Agermanament Salt-Quilalí i professora inicial de l’institut rural a San Bartolo “Tres de marzo, Ternura de los pueblos”

Descarregar PDF

AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623