Bones Pràctiques 11
La darrera crisi econòmica mundial ha posat en evidència que el món està inter relacionat i per tant qualsevol acció local tant al Sud com al Nord pot tenir també els seus efectes a altres latituds del planeta. Aquesta globalització, de la que som cada dia més conscients, és la que ens ha de fer reflexionar de la importància creixent de promoure el comerç just i un consum responsable i que cal actuar en l’àmbit local si volem transformar l’injust sistema econòmic global.
Des d’aquest punt de vista, la iniciativa que presentem en aquest llibret com una bona pràctica és cada dia més oportuna, ja que a través d’una proposta assumida a nivell local, la comercialització del cafè de comerç just com a CAFÈ CIUTAT (amb el nom del municipi) es pot fer realitat la distribució del cafè d’una cooperativa d’una població també concreta del Sud que permet a productors i productores locals poder produir un producte de qualitat, agroecològic, sense patir ni un preu abusiu, ni un tracte injust per part dels intermediaris.
Aquesta proposta pionera d’articulació local al nostre país, permet teixir aliances en l’àmbit municipal de com es pot promoure la gestió d’alternatives concretes que es materialitzin en canvis de comportaments, tant de les institucions públiques, com de les entitats, les associacions veïnals, de comerciants, espais cívics, que fomentin un procés educatiu, un consum més responsable. La iniciativa del CAFÈ CIUTAT és una proposta descentralitzada amb identitat pròpia a cada municipi, però que alhora també es coordina en xarxa, de forma que es duu a terme l’intercanvi d’experiències entre cada localitat i això contribueix a enriquir i millorar les propostes locals per tal que el procés sigui pedagògic i alhora sostenible.
En aquest sentit podem dir que la proposta de comerç just que us presentem a continuació és una bona pràctica que ja està en funcionament a 8 ciutats de Catalunya (Terrassa, Manresa, Mataró, Molins de Rei, Sant Quirze del Vallès, El Prat de Llobregat, Calella i Sant Adrià de Besòs) i que és el resultat de l’esforç col·lectiu de tots els actors i a tots nivells. Des de les cooperatives de productors al Sud, passant per l’organització importadora solidària, els ajuntaments catalans que ho impulsen, les entitats locals que hi participen, la Diputació de Barcelona que hi dona suport i sobretot de la ciutadania. La compra del CAFÈ CIUTAT és un gest en que cada dia més, consumidors i consumidores fan realitat la seva actitud de compromís amb el comerç just i, amb aquesta decisió, contribueixen a fer realitat un món que voldríem que fos cada cop més just i solidari.
Us convidem a llegir aquest llibret 11 on es presenta aquesta bona pràctica de la cooperació catalana, a donar-la a conèixer i, si us és possible a participar-hi, o analitzar de com fer-la realitat al vostre municipi.
Núria Camps i Vidal
Directora d’AVALUEM
AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623