Tornar Col·lecció de Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana

Bones Pràctiques 14 

Disseny d’una estratègia de turisme sostenible i participativa a l’Oasi de Figuig
Organisme que encarrega l'avaluació:
Món-3
Actors:
Món-3 i Ajuntament de Figuig
Entitats finançadores:
Àrea Metropolitana de Barcelona, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, Món-3 i Ajuntament de Figuig
Període avaluat:
1 de juny 2007-31 de març 2008
Autors de l’informe:
Núria Camps i Vidal, Hassan Akioud i Eva Brescó
Elaboració del text de bona pràctica:
Imma Bartrina i Rams

A aquesta col·lecció que vol ser representativa del que és la cooperació catalana, no hi podia faltar la presència d’un llibret dedicat a com s’ha construït el model de cooperació municipal a Catalunya. I és que, des dels seus inicis, la cooperació local ha estat un model innovador d’articulació en xarxa de complicitats. Un primer actor són les entitats i plataformes ciutadanes que han estat impulsores de les campanyes i acampades del “0’7% i +”, que en molt llocs han estat els qui han promogut l’impuls de polítiques de cooperació compromesos amb el desenvolupament i la pau i que assumissin compromisos per denunciar les causes de la injusta situació de desequilibri Nord Sud.

El projecte que a continuació presentem, forma part d’un programa molt més ampli que ha rebut finançament de diverses institucions de la cooperació catalana com són; l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i parcialment també amb recursos de l’AECID.

Cal ser conscients de l’aïllament i el secular abandonament del poder central marroquí que, no ha promogut inversions a la zona i alhora, que des de la crisi de 1975, te encara pendent la resolució dels conflictes geopolítics de la regió . Aquest fet manté el tancament de la frontera, des de fa més de 40 anys, en que va quedar dividit l’Oasi de Figuig entre els dos Estats: el Marroc i Algèria, i aquesta situació evita la normalització de les relacions familiars, humanes i comercials del conjunt.

L’Oasi de Figuig és per tant, un recinte aïllat de 1.200 hectàrees de palmeres, en que hi viuen uns 15.000 habitants a l’hivern que es duplica a l’estiu amb el retorn de la diàspora. A Figuig tot està interrelacionat i per això és més visible l’impacte altament positiu de la cooperació impulsada per Món 3 des de 1999 i que té com a soci local directament l’Ajuntament de Figuig.

En aquest context, el bon resultat d’aquesta cooperació és deu a 4 grans motius:

  • La dinàmica molt positiva i activa de la societat civil de Figuig que és majoritàriament població de llengua i cultura amaziga, està organitzada en associacions, cooperatives, etc.
  • L’Ajuntament de Figuig, que està governat per un mateix equip de govern des de fa més de 10 anys, que prioritza un exercici de governabilitat en favor de la ciutadania fomentant la participació ciutadana i el treball articulat des de l’oficina de cooperació amb la societat civil tot promovent polítiques innovadores que evitin l’emigració dels joves.
  • Molt bon encaix entre Món-3 i les institucions i entitats de Figuig i al fet que ha aconseguit aplegar recursos de diferents administracions de la cooperació catalana per fomentar el procés participatiu amb el diagnòstic del projecte turístic que va assolir una alta participació i un bon nivell de satisfacció de tots els actors.
  • La continuïtat en el temps amb l’acció combinada de 3 projectes que s’han dut a terme en 10 anys, fa que hi hagi una alta valoració de la cooperació catalana que ha contribuït a fer un pas endavant al seu procés de desenvolupament. La sostenibilitat del medi ambient de l’oasi és un element clau per a la vida i en aquest sentit els tres projectes (turístic sostenible, aigua potable i residus sòlids) han aconseguit avenços tot i que encara tenen aspectes en que caldria treballar per continuar millorant.

Us convidem a conèixer més de prop aquesta iniciativa que, de ben segur, constitueix una bona pràctica de la cooperació catalana, en la línia de donar suport als drets col·lectius dels pobles i a la salvaguarda del seu patrimoni cultural, social i natural.

Núria Camps i Vidal
Directora d’AVALUEM

Descarregar PDF

AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623