Bones Pràctiques 14
A aquesta col·lecció que vol ser representativa del que és la cooperació catalana, no hi podia faltar la presència d’un llibret dedicat a com s’ha construït el model de cooperació municipal a Catalunya. I és que, des dels seus inicis, la cooperació local ha estat un model innovador d’articulació en xarxa de complicitats. Un primer actor són les entitats i plataformes ciutadanes que han estat impulsores de les campanyes i acampades del “0’7% i +”, que en molt llocs han estat els qui han promogut l’impuls de polítiques de cooperació compromesos amb el desenvolupament i la pau i que assumissin compromisos per denunciar les causes de la injusta situació de desequilibri Nord Sud.
El projecte que a continuació presentem, forma part d’un programa molt més ampli que ha rebut finançament de diverses institucions de la cooperació catalana com són; l’Àrea Metropolitana de Barcelona, l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i parcialment també amb recursos de l’AECID.
Cal ser conscients de l’aïllament i el secular abandonament del poder central marroquí que, no ha promogut inversions a la zona i alhora, que des de la crisi de 1975, te encara pendent la resolució dels conflictes geopolítics de la regió . Aquest fet manté el tancament de la frontera, des de fa més de 40 anys, en que va quedar dividit l’Oasi de Figuig entre els dos Estats: el Marroc i Algèria, i aquesta situació evita la normalització de les relacions familiars, humanes i comercials del conjunt.
L’Oasi de Figuig és per tant, un recinte aïllat de 1.200 hectàrees de palmeres, en que hi viuen uns 15.000 habitants a l’hivern que es duplica a l’estiu amb el retorn de la diàspora. A Figuig tot està interrelacionat i per això és més visible l’impacte altament positiu de la cooperació impulsada per Món 3 des de 1999 i que té com a soci local directament l’Ajuntament de Figuig.
En aquest context, el bon resultat d’aquesta cooperació és deu a 4 grans motius:
Us convidem a conèixer més de prop aquesta iniciativa que, de ben segur, constitueix una bona pràctica de la cooperació catalana, en la línia de donar suport als drets col·lectius dels pobles i a la salvaguarda del seu patrimoni cultural, social i natural.
Núria Camps i Vidal
Directora d’AVALUEM
AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623