Tornar Col·lecció de Bones Pràctiques de la Cooperació Catalana

Bones Pràctiques 3

Programa UALE de prevenció de la SIDA a Escuintla (Guatemala)
Organisme que encarrega l'avaluació:
Fundació SIDA i Societat
Import del projecte:
349.050 €
Institució executora:
Fundació SIDA i Societat
Institucions cooperants:
Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament
Període avaluat:
Agost 2006-Desembre 2007
Autors de l'informe:
Núria Camps i Vidal, Dr Carlos Rodas Ruíz, Andrea Feix-Ruf i Sarai Martínez Ruiz
Tipus i data de l’avaluació:
Avaluació intermèdia, febrer- març 2008
Sectors:
Salut

En un món tan globalitzat com l’actual, treballar per la salut pública ja no és pot fer només des d’una visió local o nacional. És per això, que la defensa dels bens públics globals i molt concretament la tasca de prevenció de les malalties és una responsabilitat global en la qual tothom n’és responsable. El programa que es presenta neix en el marc de la cooperació bilateral entre el Ministeri de Salut de Guatemala i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i està sent implementat per la Fundació Sida i Societat, a través de la qual hi participen també centres especialitzats catalans que treballen en el combat epidemiològic de la malaltia.

Per això, considerem que aquesta iniciativa es tracta model avançat de cooperació que, sent respectuós amb les institucions locals del Sud, promou el reforçament de les seves capacitats i que alhora, impulsa l’establiment d’acords de col·laboració estables entre les institucions públiques catalanes i els organismes públics dels països de Sud. En aquest sentit, cal valorar positivament la continuïtat de la col·laboració amb el Centre d’Estudis Epidemiològics de SIDA de Catalunya i molt especialment la cooperació bilateral entre l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i el Ministeri de Salut de Guatemala.

En concret, cal destacar el bon prestigi que disposen les 3 clíniques de la Fundació SIDA i Societat al Departament d’Escuintla i l’alt grau d’adherència dels usuaris i usuàries del servei, que alhora, registra progressivament, una més gran acceptació per part de la població en general.

Cal dir que per la metodologia implementada en l’UALE, per la qualitat de l’atenció a les clíniques, i per la tasca d’educació i prevenció que realitza, el programa contribueix activament a promoure mecanismes de sensibilització i prevenció que s’adrecen a la reducció de les ITS i del VIH/SIDA, tasca que Guatemala es planteja com a repte prioritari en el marc dels Objectius del Mil·lenni.

Per acabar, creiem que el present projecte és una positiva experiència que cal donar a conèixer, tant pel que fa a la metodologia utilitzada com pel seu encaix institucional.

Núria Camps i Vidal
Directora d’AVALUEM

Descarregar PDF

AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623

nuriacamps@avaluem.cat | avaluem@avaluem.cat