Desmuntar falsos somnis per a un futur millor

Entrevista a Aissatou Balde

Aissatou Balde, presidenta de l’associació de dones USSEC (Unió Senegalesa per la Solidaritat i el Desenvolupament Ciutadà).

Aquesta associació es va crear el novembre de 2018, i entre els seus objectius destaca la voluntat de reconèixer les aportacions de les dones i visibilitzar el treball que fan, tant aquí com al Senegal.

El testimoni d’Aissatou parteix d’una situació força complicada i difícil que va viure durant anys, fins que va aconseguir el divorci. Sortir d’aquesta conjuntura l’ha motivat a ajudar altres dones que pateixen situacions similars, així com lluitar contra el fracàs escolar i poder fer acompanyament als infants. La seva experiència l’ha portat a reafirmar-se en què “les dones valem igual que els homes”, i només amb la solidaritat i el treball conjunt es podrà avançar. I posa com a exemple, el suport que han tingut de la Coordinadora d’Associacions Senegaleses de Catalunya (CASC).

El segon gran objectiu de l’entitat és donar suport a iniciatives de codesenvolupament que puguin aturar el continu procés migratori cap a Europa, fonamentalment de la gent jove. La manca de sanitat pública, de sortides professionals o d’indústries al país, empeny la gent jove a abandonar les seves comunitats, “gent jove que mor per arribar aquí”. Per això, es plantegen deixar d’enviar els petits ajuts, als seus familiars, a finals de mes i veure de quina manera es pot aconseguir que siguin ells mateixos els que desenvolupin una activitat econòmica comunitària amb la qual puguin guanyar-se la vida sense haver d’emigrar. “Ser-hi allà amb ells, treballar per a ells, és el que volem fer”. I idees no els hi falta: conrear la terra, aprofitar l’excedent de fruita i crear alguna empresa de sucs, per exemple, podrien ser opcions factibles per a un desenvolupament incipient en les seves comunitats d’origen.

Accedeix al nostre canal de Youtube per conèixer tots els testimonis
Bones Pràctiques

AVALUEM, anàlisi i desenvolupament. Rocafort, 242 bis, 3r pis - 08029 - Barcelona. Tel. 93 322 17 36 - 606 995 623

nuriacamps@avaluem.cat | avaluem@avaluem.cat